NBS otvorila dvere pre návštevníkov, lákalo ich zlato i milión eur

25.05.2013 Bratislava

Bratislava 25. mája (TASR) – Priestory Národnej banky Slovenska (NBS) si prišlo dnes počas Dňa otvorených dverí (DOD) pozrieť 5000 návštevníkov. V päťročnej histórii tohto podujatia je to rekordný počet.

Návštevníci si dnes okrem panoramatickej vyhliadky z 30. poschodia najvyššej budovy na Slovensku mohli pozrieť aj rokovacie priestory NBS a vstúpiť do kancelárie guvernéra Jozefa Makúcha.

Šéf NBS asi hodinu diskutoval s verejnosťou. Najprv návštevníkom priblížil 20-ročné fungovanie národnej banky a potom aj odpovedal na otázky návštevníkov. Najmä mladších zaujímalo, kde sú v NBS trezory a koľko je v nich peňazí, starší sa pýtali na budúcnosť eurozóny a vplyv parlamentu na činnosť NBS. Makúch sa pri odpovediach priznal, že by nebol proti vyradeniu jedno- a dvojcentových mincí z obehu a tiež k tomu, že ak by nebol guvernérom centrálnej banky, možno by chcel byť prezidentom, keďže ten sa podľa neho "má dobre". "Kandidovať však určite nebudem," dodal s úsmevom Makúch.

V rámci Dňa otvorených dverí vzbudila veľký záujem zlatá tehlička, milión eur v rôznych nominálnych hodnotách, zadržané falzifikáty eurových mincí a bankoviek, ako aj tri náučné výstavy týkajúce sa eura.

NBS počas Dňa otvorených dverí ponúkala aj výmenu slovenských korún, ale i poškodených eurových bankoviek. "Za celý deň si návštevníci vymenili 72.622 Sk za eurá, 32 ľudí si vymenilo poškodené eurové bankovky v celkovej hodnote 1156,91 eura a 250 návštevníkov malo záujem o výmenu novej 5-eurovej bankovky z druhej série," uviedla hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Najmenší návštevníci Dňa otvorených dverí sa tento rok tešili z pasu detského návštevníka a z darčekov, ktoré získali počas zbierania šiestich pečiatok pri stanovištiach zameraných na rôzne témy.

Návštevu NBS ako spestrenie predpoludnia pre svoje tri deti využil pán Miroslav z Bratislavy. "Deti sú zvedavé najviac na bankovky a ja budem rád, keď sa priučia, ako to tu funguje, ako približne vyzerá taký bankový systém".

NBS v rámci Dňa otvorených dverí ponúkala aj pohľad na svet peňazí z rôznych uhlov tematických výstav. "Ide napríklad o novú výstavu Európskej centrálnej banky Nová tvár eura, výstavu výtvarných návrhov slovenských euromincí, ale aj ukážky falzifikátov bankoviek či exponátov Múzea mincí a medailí v Kremnici," uviedla Kováčová.

Spomienku na DOD v NBS si mnohí odniesli aj vďaka fotografii pri zlatej tehličke či milióne eur, ktorý NBS predstavila v kope bankoviek rôznych nominálnych hodnôt.

Do súťaže NBS "Povieme to farbičkami" poslali školáci 90 výtvarných diel

V rámci dnešného Dňa otvorených dverí v ústredí Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave vyhlásili aj výsledky súťaže v kreslení "Povieme to farbičkami", určenej pre deti druhého stupňa základných škôl. Chlapci a dievčatá mali vo svojich prácach ukázať, ako vidia svojimi očami NBS a jej úlohy. Víťazné dielo vytvorila siedmačka Alžbeta Budášová zo Stropkova.

"Do súťaže sme dostali 90 prác detí z celého Slovenska," uviedla vedúca tlačového oddelenia NBS Jana Kováčová. "Kresby zobrazovali budovu, peniaze, ľudí z NBS, dostali sme dokonca aj trojrozmerné modely," informovala s tým, že viacero prác bolo od menších detí, ako bola cieľová skupina. "Tých sme odmenili špeciálnymi oceneniami," dodala.

Guvernér NBS Jozef Makúch ocenil nápaditosť jednotlivých prác. "Potešila nás prejavená hravosť a tiež to, ako pochopili, čo je a čo robí centrálna banka," prihovoril sa prítomným.

Práce hodnotila odborná porota, v ktorej okrem pracovníkov NBS boli aj výtvarníčka Milica Doláková a grafik Bedrich Schreiber. Práce hodnotila z hľadiska výtvarnej stránky, originality i individuálneho prístupu. Víťazkou sa stala Alžbeta Budášová zo Stropkova, žiačka 7. triedy ZŠ Konštantínova. Vytvorila koláž, v ktorej spojila tváre ľudí NBS spolu s prvkami, ktoré predstavujú činnosti a aktivity centrálnej banky. Na svojom diele pracovala štyri hodiny.
 

Vyberte región